Som fyzická osobaPoukazujem podiel vo výške 2 %.Som fyzická osoba a vykonávam dobrovoľnícku činnosťPoukazujem podiel vo výške 3 %, ak som v súvisiacom zdaňovacom období vykonával/a dobrovoľnícku činnosť najmenej 40 hodín a predložím o tom písomné potvrdenie.Písomné potvrdenie potvrdzujúce dobrovoľnícku činnosť obsahuje informácie o trvaní,rozsahu, obsahu dobrovoľníckej činnosti spolu s písomným hodnotením dobrovoľníckej činnosti. Potvrdenie vydá prijímateľ dobrovoľníckej činnosti na žiadosť dobrovoľníka.Som právnická osobaPoukazujem podiel vo výške 2 %, ak môj podnik v súvisiacom zdaňovacom období daroval finančné prostriedky najmenej vo výške, ktorá zodpovedá 0,5 % zaplatenej dane subjektívne určeným daňovníkom (nemôžu byť založení/zriadení na podnikanie) na verejnoprospešné účely.V opačnom prípade poukazujem podiel iba vo výške 1 %.

Komu môžem podiel zaplatenej dane poukázať?

Prijímateľom môže byť iba verejnoprávna nezisková organizácia zapísaná v zozname prijímateľov, ktorý každoročne zverejňuje Notárska komora SR do 15. januára kalendárneho roka.Na zápis do zoznamu prijímateľov je potrebná každoročná registrácia u ktoréhokoľvek notára v období od 1. septembra do 15. decembra.Notárovi sa pre účely registrácie predkladá:- rozhodnutie o založení organizácie (vrátane potvrdenia o pridelení IČO),- stanovy, štatút alebo iný dokument, z ktorého je zrejmý predmet činnosti a údaj, kto ještatutárnym orgánom,- potvrdenie od Sociálnej poisťovne nie staršie ako 30 dní o tom, že organizácia nemánedoplatky na poistnom,- v prípade, že má organizácia aj zamestnancov, vyžaduje sa aj potvrdenie od príslušnejzdravotnej poisťovne, nie staršie ako 30 dní,- potvrdenie príslušnej banky o vedení účtu, na ktorý má byť podiel dane poukázaný.Žiadne potvrdenie od daňového úradu sa nevyžaduje.

Ako poukázať podiel zaplatenej dane?

Podiel zaplatenej dane sa poukazuje dvomi spôsobmi.Podávam si daňové priznanie sám– Vyplňte vyhlásenie na poukázanie podielu zaplatenej dane vyplníte priamo v daňovom priznaní k dani z príjmov.- Následne vyplnené daňové priznanie podáte do 31. marca príslušného roka (ak 31. marec pripadá na voľný deň, posúva sa termín nanasledujúci pracovný deň) buď osobne, poštou na daňový úrad príslušný podľa vášho trvalého pobytualebo elektronicky (dávajte si pozor na to, či sa vás netýka povinná elektronická komunikácia s Finančnou správou SR).Poznámka:Na zistenie miestnej príslušnosti daňového úradu môžete použiť službu Finančnej správy SR.Daňové priznanie za mňa podáva zamestnávateľ:– Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane podáte na osobitnom tlačive, ktoré má predpísanú štruktúrovanú formu. – K vyplnenému tlačivu na účely vyhlásenia doložíte aj potvrdenie od zamestnávateľa o zaplatení dane z príjmov zo zamestnania a podáteho do 30. apríla príslušného roka osobne alebo poštou na ktorýkoľvek daňový úrad alebo daňový úrad príslušný podľa trvalého pobytu.Viac informácií k náležitostiam tlačiva nájdete na Finančnej správe SR…

Lehoty správcu dane na vyplatenie

Po splnení zákonných podmienok prevedie správca dane podiel zaplatenej dane na účet prijímateľa do 3 mesiacov po lehote na podanie vyhlásenia.

Na čo môže prijímateľ financie použiť?

Financie získané z 2 % (3 %)  sa môžu použiť len na zákonom stanovený účel, a to na ochranu a podporu zdravia, prevenciu, liečbu, na resocializáciu drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb, na podporu a rozvoj telesnej kultúry, na poskytovanie sociálnej pomoci, na zachovanie kultúrnych hodnôt, na podporu vzdelávania, na ochranu ľudských práv, na ochranu a tvorbu životného prostredia, na vedu a výskum a na organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti.Ak prijímateľ nepoužije poskytnutý podiel na uvedené činnosti do konca roka nasledujúceho po roku, v ktorom bol podiel zaplatenej dane poukázaný, je povinný takýto podiel vrátiť do 90 dní správcovi dane miestne príslušnému podľa sídla prijímateľa.

 

 

 

 

Prečo MY?

Výsledky hovoria za všetko! 

 

 

LOGO E MEN